Ökensol ger el i Europa-2 Gigawatt från Tunisien

Vår riksdagsman Josef Fransson skriver i Göteborgsposten :

En fempartiuppgörelse mellan S, M, FP, SD och KD skulle kunna utgöra just denna långsiktiga stabilitet inom energipolitiken som är önskvärd. En sådan konstellation skulle inkludera över 80 procent av riksdagens ledamöter.
Avvecklar vi kärnkraften kommer vi få en situation då vi måste importera el som förmodligen till största delen härstammar från fossil gas och kol. Många är de som har en tro att vi i dag ska kunna ersätta kärnkraft med förnyelsebar energi med stort fokus på vindkraft. Detta låter sig dock inte göras. Vindkraften är inte bara dyrare utan ställer även till det rent tekniskt då vinkraften är oregelbunden vilket kräver beredskap av andra energislag.

Jag invänder inte mot Josefs tanke att vi behöver kärnkraft som kraftkälla för att undvika kolkraftverk tex. Tanken att ersätta gamla anläggningar med nya säkrare känns även det bra. Även bra med stabilitet i överenskommelser.

Men jag kan inte med glädje och tillfredsställelse se på kärnkraft som framtidens energi-lösning. Jag tycker att det inte finns diskussion om ett av de viktigaste elementen i framtida elförsörjning för Europa: El från Solkraftverk i Sahara. Desertec ska bygga en anläggning på 2 Gigawatt i södra Tunisien. Anläggningen ska börja leverera energi 2016. Genom långa HVDC-(High Voltage Direct Current)ledningar leds strömmen upp till Italien. Förlusten på 200 mil ledning är enbart 6 % med ABB:s HVDC teknik. Jag tycker det är märkligt att man inte ser ett enda reportage eller TV-program om denna teknik och Desertec:s planer.
Här en video om TuNur, 2 Gigawattsprojektet i Tunisien:

Genom att lagra värme-energi under dagen kan man leverera energi 6 timmar efter solens nedgång.

Man kan invända att det är tråkigt att de instabila arabiska länderna i Nordafrika ska leverera vår energi, men vi kan kan inte låta bli att köra igång anläggningar på grund av detta. Som jag ser det kan stora anläggningar byggas i olika länder i Nordafrika och individuella kablar läggas rakt över medelhavet, så att vi har spritt anläggningarna i olika länder. Dessutom ligger största delen av ett sådant projekt decennier in i framtiden, då vet vi hur det politiska läget är för fortsatt utbyggnad.Detta är ett mycket bättre projekt för utveckling och sysselsättning och elektrifiering av arabländerna än att ta hit deras befolkning som flyktingar. Det är en vinn-vinn situation för alla.

En bild av förluster vid överföring på 200 mil. HVDC tekniken som ABB i Ludvika tillverkar längst ner i tabellen, med 6 % förluster på 200 mil överföring:

En bra sak är naturligtvis att ABB och Ludvika är med och bygger en viktig del av tekniken runt dessa anläggningar. Svenska Alfa-Laval är  med och levererar viktiga komponenter till olika solkraftsanläggningar.

Desertec

GP

About these ads

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 404 andra följare

%d bloggare gillar detta: